loader image

2024 yılı aidatınızı hemen ödeyin

Elif Uzuner – Uluslararası İlişkiler 2009

Kendinden kısaca bahseder misin?

1986 İstanbul doğumluyum. Orta okul ve liseyi Notre Dame de Sion Fransız Lisesinde okudum, 2009’da ise Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldum. Son sınıfta Paris-1’de Erasmus tecrübem oldu. 2010 yılında ise City University of London’da MSc Maritime Operations and Management programını bitirdim. Uzun dönem ağır sanayi sektöründe sırasıyla CEOoffice, İş Geliştirme Müdürü, PMO, Stratejik Planlama ve Sürdürülebilirlik Müdürlüğü yaptım. Hali hazırda kendi şirketim olan Sümer Denizcilik Grubu’nda Executive Director görevini yürütüyorum.

Galatasaray Üniversitesi’nin hayatındaki yeri nedir?
GSÜ benim için hayatımın en önemli dönüm noktalarından biri oldu. Eğitim ve öğrenim açısından bana kattıkları bir yana, edindiğim arkadaşlar ve bambaşka dünya görüşü hala günlük hayatımın her anında benimle.

Üniversite ile ilgili en unutamadığın anın nedir?
Çok fazla var bu sebeple arkadaşlarımızla buluştuğumuzda GSÜ’de birlikte okumadığımız başka arkadaşlarımız bizim anılarımızı dinlerken hep sıkılmıştır.
Ama illa elemem gerekirse, en unutamadıklarımın arasından iki an çok başkadır. Biri okula ilk girdiğim gün, sahilde saray binasının önünden yürürken bayrakların arasından denizi seyretmiştim, “Bu kadar çalıştığıma değdi” demiştim kendi kendime, ondan sonra, hayatta “Değer mi acaba?” diye düşündüğüm bütün işlere o günü düşünerek motive oldum. İkincisi de, benim dönemim hatırlayacaktır, Levent Yüksel’in çıktığı bir festival düzenlemiştik, boğazda yağmurlu bir yaz akşamıydı, herkes tek bir ağızdan şarkı soyluyordu, kimse yağmurdan kaçmamış, konserde kalmaya devam etmişti, o akşamın ambiyansı unutulmazdır.

GSÜMED başkanlığına giden yolu biraz anlatır mısın? Bu kararı nasıl verdin?
Benim mezunlar derneği maceram -macera kazara seçtiğim bir kelime değil- çok erken bir dönemde başladı. Dünya ekonomik krizinin en ağır hissedildiği dönemde mezun olmuştuk ve herkes yurt dışında master’a gitmişti, bütün arkadaşlarımız bir yerlere dağılmıştı, dönecek bir yer arayarak girdim GSÜMED’e ve bu sene dokuzuncu yılımı dolduruyorum. Başkanlık öncesinde dört seneye yakın başkan yardımcısı olarak görev yaptım. Kurumsal hafızam fazlasıyla birikmişti, ancak o doneme kadar kadın başkan hiç çıkmadığından, ne kadar ağır bir sorumluluk olduğunu bilerek, elimi taşın altına koymak istedim. Mezunlar Derneğindeki faaliyetlerimiz çok iyi gidiyor, burada tabii ki başkanın rolü var, ama esasen bu bir ekip çalışmasıdır. Bana herkese denk gelmeyecek bir ekip denk geldi, özel hayatından fersah fersah zaman ayırıp canla başla çalışan çok azimli bir ekip. Bulunduğumuz noktalar henüz başlangıç ama bizi biz yapan ekibimiz ve ekip için uyumdur.

GSÜMED’in ilk kadın başkanı olmak nasıl bir duygu? Bu sana nasıl bir sorumluluk yüklüyor?
On yıllık bir iş hayatım var, benim için çalışmak bir hobi oldu hep. Her gün aynı azimle yılmadan çalıştım, ama şunu belirtmek lazım iş hayatı her zaman biraz şansa bağlıdır. İşte bu azim ve şans birleşince bir sürü güzel iş yapma şansı elde ettim, hepsi beni çok tatmin ve mutlu etti. Ama itiraf etmek gerekirse GSÜMED’in ilk kadın başkanı olmak kadar beni heyecanlandıran bir işim olmadı. Bunu sebebi her zaman çok net: Kadınların gücüne, sağduyusuna, iş hayatındaki yerine her zaman çok inandım. Bence hiçbir kadın, hiçbir koşulda üretimden çekilmemeli. Bizi insanlık olarak ileride bir yerlere taşıyacak olan kadın erkek herkesin birlikte çalışma prensiplerine saygı duyarak yan yana çalışmasıdır kanımca. Bu sebeple sanayi gibi aslında çok da alışılmadık bir sektörde kadın olarak çalışan bir figürün başkan olması, yeni nesil kadın arkadaşlarımızı da hep üretimde tutmak adına bir mesaj olsun istedim. İşte bu sebepten özellikle belirtmek isterim ki üzerimdeki sorumluluk kadın başkan olarak değil ama başkan olarak çok büyük, en büyük isteğim ileride başka kadın başkanların da çıkmasıdır.

GSÜMED’in gelecekteki planları nelerdir? Neden daha fazla insan GSÜMED’e katılmalı?
Hayatta her şey önce hayal ederek başlıyor. Ömrümüzden daha uzun ideallerimiz, hayallerimiz var. Stratejik planımız çerçevesinde, mezun sayımızı en tepelere taşıyarak, Galatasaray’ın marka değerini olduğundan daha da fazla artırarak, eğitime katkı sağlamaktır. Bütün mezunlar GSÜMED’e gelmeli çünkü burası bizim ilk gençlik yıllarımızın canlı olduğu, mutlu olduğumuz, ait olduğumuz yer. Bu kocaman aile, mezunları olmadan oluşamaz. Birçok etkinlik yaptık bugüne kadar, rekor sayıda mezunumuz ve sosyal medyada takipçimiz var, ama çıta çok daha ilerilere taşınabilir, bu noktada en önemli işin mezun-öğrenci arası etkileşimin artırılması olduğuna inanıyorum.

Mezunlara bir mesajın var mı?
Biz mezunlarımız ve daha iyi bir GSÜMED için her gün çalışıyoruz, ekip olarak dernek bizim hayatımızın tam ortasında duruyor. Bu seneyi sürdürülebilir eğitim senesi ilan ettik. Sürdürülebilir eğitim mezunun, okulun, öğrencinin bir arada çalışması mezunların sonraki jenerasyonlara yatırım yapması ve devamlılık sağlamasıdır. Bu çatı altında, burs, kariyer ve networking aktiviteleri ve projelerini sırayla hayata geçiriyoruz. Mezunlarımızı, kendilerini nerede konumlandırmak isterlerse orada konumlandırarak yardıma ve desteğe çağırıyorum.